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Anaïs Détolle

PhD candidate Department of Anthropology/Sociology

Bio

It was my passion for cooking that led me to a master’s degree in Anthropology of Provençal foodways, followed by a doctorate on the terroir of Quebec. My current research focuses on the province’s foodscape changes in relation to products of specificity and terroir. I am particularly interested in ice cider, but also in “Bring your own wine” restaurants and the use of food in religious contexts.

I had the pleasure to teach Food and Culture ANTH/SOCI 252

Publications

Book

Cloutier, M. and A. Détolle (Eds.) 2017. La transformation du cidre au Québec : Perspectives sur les connaissances technico-scientifiques, l’industrie et la consommation. Montréal : Presses de l’Université du Québec (Forthcoming).

Peer Reviewed Academic Papers/Book Chapters

Détolle. A. 2017. « La brève histoire du cidre de glace » In Cloutier, M. and A. Détolle (Eds.) La transformation du cidre au Québec : Perspectives sur les connaissances technico-scientifiques, l’industrie et la consommation. Montréal : Presses de l’Université du Québec (Forthcoming).

LeBel, J. and A. Détolle. 2017. « Le positionnement du cidre de glace du Québec : Entre histoire, terroir et identité, niches, opportunités et enjeux de croissance ». In Cloutier, M. and A. Détolle (Eds.) La transformation du cidre au Québec : Perspectives sur les connaissances technico-scientifiques, l’industrie et la consommation. Montréal : Presses de l’Université du Québec (Forthcoming).

Détolle, A., R. Jennings, and A. Nash, A. 2017. « The Bottle at the Centre of a Changing Foodscape: “Bring Your Own Wine” in the Plateau-Mont-Royal. » In Anderson, C. R., J. Brady et C. Z. Levkoe (Eds.) Conversations in Food Studies, Winnipeg, University of Manitoba Press. p. 150-169.

Détolle, A. 2010. Alimenter l’identité : ethnologie culinaire et religieuse au sein d’une pagode bouddhiste vietnamienne au Québec. Working paper. GRDU, CEETUM, Université de Montréal.

Non-Refereed Publications and Interviews

Détolle, A. 2016. L’hiver à boire. Caribou Vol. 5, p. 68-69, Nov. 2016.

Détolle, A. 2015. Les assises du terroir québécois. Radio interview. « Bien dans son assiette », Ici Radio-Canada, June 23, 2015.

Détolle, A. et C. Jourdan. 2015. L’invention du cidre de glace. Liberté, No 308, p. 26-28, Summer 2015.

Détolle, A. 2014. Une histoire des restaurants Apportez votre vin sur le plateau Mont-Royal. Bulletin trimestriel de la Société d’histoire du Plateau. P.18, Spring 2014.